Welkom op gvandeurzen

Wereldoorlog 1

Historische personen Forten van Luik Slag om Verdun Westhoek

 

Op 28 juni 1914, schiet de nationalist Gavrilo Princip aartshertog François-Ferdinant, de opvolger van de Oostenrijkse-Hongaarse troon, en zijn echtgenote neer tijdens hun officieel bezoek aan Sarajevo. Dit voorval verplicht meerdere Europese landen een verdrag te sluiten in het kader van eventuele wraak van de Oostenrijkse Hongaren. Frankrijk en Engeland vormen een alliantie met Rusland. Oostenrijk en Hongarije vormen een alliantie met Duitsland en de door Duitsland gecontroleerde landen. Dit conflict speelt zich in principe af in Europa maar krijgt een wereldlijke dimensie door de het toedoen van de kolonies.

Verdun - zicht op wat destijds het slagveld was - 2022-10-29

De grote oorlog is begonnen, ze zal 4 jaar duren en zal ongeveer 10 000 000 militaire levens eisen en bij de burgers ongeveer 9 000 000 zonder de vele gewonden. Enkel aan militaire kant schat men het aantal op ongeveer 21 000 000.

Het zal de oorlog zijn van de loopgraven, de bombardementen met gas, een wapen dat nog nooit eerder gebruikt werd. Het begin van de luchtvaart tijdens een oorlog, de onderzeeërs, de eerste tanks. Kort gezegd een heel nieuwe manier van het oorlog voeren.

Iemand die niet in Verdun geweest is , kan zich het gruwelijke van zo’n oorlog niet voorstellen, en toch met moeite twintig jaar later, worden we weer ondergedompeld in een nieuwe oorlog die vijf jaar zou duren.

Wij hopen met deze site de herinnering aan deze gebeurtenissen levend te houden voor de jeugd, zodat ze er zich bewust van zijn en deze gebeurtenissen in hun gedachten blijven….

Verdun - een van de talrijke begraafplaatsen - 2022-04-16